KISKOHOIDOT

28.09.2024

PURENTAKISKO 

Purentavaivojen hoidon tavoitteena on purentaelimistön kipujen vähentäminen, lihaksiin ja niveliin kohdistuvan kuormituksen pienentäminen ja normaalin purentatoiminnan palauttaminen. Purentavaivojen hoito alkaa purentaelimen huolellisella tutkimisella ja diagnoosilla.  Tilanteeseen sopiva Käypähoito-suositus on nimeltään Purentaelimistön kipu ja toimintahäiriöt (TMD).  Hammaslääkärisi saattaa antaa sinulle kyseisen suosituksen mukaiset omahoito-ohjeistukset.  

Purentaelimistön toimintahäiriön hoito aloitetaan yleensä kiskohoidolla, jossa akryylimuovista valmistettua kiskoa pidetään hampaiden välissä erityisesti yöaikaan. 

Purentakiskoja on olemassa erilaisia käyttötarkoituksen mukaan. Yleisin niistä on stabilisaatiokisko. Stabilisaatiokisko lisää purentakorkeutta ja vähentää purentalihastoimintaa, jolloin lihasperäinen kipu kasvojen alueella vähenee. Lisäksi se vähentää leukanivelen rasitusta yhteen purtaessa.  Hyvä purentakisko on keikkumaton, kiristämätön, purennaltaan tasapainoinen, muodoiltaan sileä ja korkeudeltaan miellyttävä. 

Kuvat alla. Stabilisaatiokiskon valmistaminen kipsimallille ja valmis stabilisaatiokisko. Kisko valmistetaan hammaslääkärin ja hammasteknikon yhteistyönä. Hammaslääkäri ottaa perinteisen tai digitaalisen jäljennöksen hampaista sekä määrittää purennan sekä korotuksen määrän. Tämän jälkeen jäljennös sekä tieto purennasta toimitetaan hammaslaboratorioon, jossa hammasteknikko valmistaa yksilöllisesti kiskon. Hammaslääkäri sovittaa kiskon potilaan suuhun ja varmistaa, että kisko on sopiva potilaan koekäyttöön. Koekäytön jälkeen vielä kontrolloidaan tilanne. 

PURENTAKISKO PARODONTOLOGISIN INDIKAATIOIN

Pitkälle edenneeseen parodontiittiin liittyy hampaita ympäröivän alveoliluun kato jolloin hampaan kruunu-juurisuhde muuttuu. Pienempi voima voi aiheuttaa epäedullisia vääntövoimia kiinnitykseltään heikentyneisiin hampaisiin. Pitkälle edenneeseen parodontiittiin liittyy myös hampaiden menetys, jolloin jäljellä olevat hampaat kohtaavat enemmän purentapainetta. Mikäli etuhampaiden kohdalla luutuki on voimakkaasti madaltunut, kohdistuu hampaisiin painetta työntyä eteenpäin. Hampaiston ulkonäkö voi tällöin muuttua niin, että hampaiden välissä on selkeitä rakoja. Ienkudossairauksien erikoishammaslääkäri voi suunnitella ns. funktionaalisen purentakiskon. Heikentyneille hampaille tehdään kiskoon erityistä tukea ja potilaan yksilölliset puremaliikkeiden laajuudet huomioidaan.  Myös purentavirheet tai poikkeavan laajat puremaliikkeet hyötyvät ns funktionaalisesta purentakiskosta. Purentakisko voi toimia tukena ienleikkauksen jälkeen tai oikomishoidon jälkeen. Ennen purentakiskon valmistamista tulisi osata arvioida onko tarvetta ja mahdollisuutta purennan tasapainottamiseen.

Alla kuva tällaisesta purentakiskosta. 

Kuvat Jaana Koskimäki. Tekstin viitteenä käytetty Duodecim Terveyskirjastoa